jueves, 5 de abril de 2012

Rafael Nadal periodista y escritor de Girona

El periodista gironí Rafael Nadal ha guanyat el 44 Premi Pla de prosa en català amb el llibre 'Quan érem feliços', les seves memòries d'infància a Girona. Rafael Nadal (Girona, 1954) va retratar en el seu anterior llibre 'Els mandarins' 19 personatges influents de l'àmbit cultural, econòmic i polític, des de la seva privilegiada talaia que li va brindar l'haver estat director d''El Periódico de Catalunya' durant quatre anys. En l'obra amb la qual ha guanyat el Pla, Nadal continua escrivint des de la seva pròpia experiència, encara que en aquesta ocasió ho faci del seu entorn més íntim i familiar, els "feliços" anys de la infància a què al·ludeix el títol del llibre. D'altra banda, l'escriptor santanderí Álvaro Pombo ha guanyat el 68 Premi Nadal amb la seva novel·la 'El temblor del héroe', una obra en què l'autor reflexiona sobre la indiferència i sobre l'ètica de l'atenció, de la cura.
Notícies relacionades
Giménez Bartlett guanya el Premi Nadal i Cristian Segura el Josep Pla
[07/01/2011]
Maruja Torres guanya el 65è Premi Nadal amb una novel·la de 'fantasmes'
[07/01/2009]
Francisco Casavella guanya el premi Nadal i el mallorquí Melcior Comas aconsegueix el Josep Pla
[07/01/2008]
Després de fer-se públic el premi, Rafael Nadal ha explicat que "quan tots tiren la mirada enrere arriben a un punt a partir del qual ja no recorden res" i aquest punt d'inflexió és per al guanyador un any en el qual es va quedar tancat sol a l'interior d'una pastisseria de Girona en època de Nadal, perquè totes les prestatgeries i els aparadors estaven plens de torrons. Ha qualificat les seves memòries de "novel·la autobiogràfica", basades en les peripècies d'"una família de dotze germans a la Catalunya de la postguerra, que va fent un recorregut per tots els paisatges infantils, de vegades de manera íntima, en altres d'una manera cinematogràfica".

En les pàgines del llibre, Nadal recorre els paisatges del nucli antic de Girona, els estius a la masia familiar o els llargs cinc anys d'internat, que dóna com a resultat "una mirada infantil cap a la petita burgesia de províncies", "de vegades ingènua , i en altres rebel". El punt final del llibre se situa en una Revetlla de Sant Pere, quan la tramuntana va irrompre a l'escenari familiar i es va dur tota aquella vida. Nadal ha tingut paraules emotives cap als seus onze germans, especialment el Toni, i cap als seus pares, que "espero rebran amb bon humor que els hagi utilitzat per escriure aquesta història".

No hay comentarios:

Publicar un comentario